Worki do sous vide do domu i restauracji
Wolne gotowanie nie tylko w restauracji
Sous-vide, to gotowanie w niskiej temperaturze w próżni. Zyskało popularność w profesjonalnych kuchniach najlepszych restauracji. Obecnie jest dostępne także dla domowych kucharzy. Dzięki technice sous vide można bowiem osiągnąć niezwykłą delikatność i soczystość potraw. Takie walory są trudne do uzyskania tradycyjnymi metodami gotowania. Ważnym elementem tej metody jest ściśle kontrolowana temperatura. Niezbędne są również specjalne worki do sous vide. Opakowania te są odporne na temperaturę, a także szczelne.
Worki do sous vide różnego typu
Worki do gotowania sous vide powstają z wytrzymałych materiałów. Są odporne na wysokie temperatury i w pełni bezpieczne dla żywności. Nie warto kupować najtańszych wariantów, które są niewiadomego pochodzenia. Opakowania do żywności muszą być bowiem w pełni bezpieczne. Żadne szkodliwe związki nie powinny przedostawać się do jedzenia w czasie długiego gotowania. Na rynku dostępne są głównie worki jednorazowe. Pojawiają się także wersje wielokrotnego użytku. Oba rodzaje mają swoje zalety. Worki jednorazowe są wygodne i higieniczne. Natomiast wielorazowe są bardziej przyjazne dla środowiska.
Gotowanie w domowej kuchni
W domowych warunkach sous vide woreczki pozwalają osiągnąć rezultaty godne restauracji. Ich zastosowanie nie ogranicza się jednak wyłącznie do mięs. Świetnie sprawdzają się również przy warzywach i owocach. Używanie worków sous-vide w domu ma też dodatkową zaletę. Umożliwia bowiem przygotowanie większych ilości jedzenia na zapas. Gotowe dania można przechowywać w lodówce, a nawet mrozić. W tym drugim przypadku worki do pakowania próżniowego muszą być odporne także na niskie temperatury.
Worki do sous vide w restauracji
Gotowanie metodą sous vide do niedawna możliwe było jedynie w restauracjach. Uznani szefowie kuchni serwowali niezwykle delikatne potrawy dzięki omawianej metodzie. W dobrych restauracjach worki do gotowania metodą sous vide nadal stanowią podstawowe narzędzie. Zwłaszcza mięsa dzięki tej technice zyskują wyjątkowy smak. Profesjonaliści wybierają worki o większej pojemności. Przygotowują bowiem większe porcje za jednym razem. Jest to wygodne rozwiązanie zwłaszcza w lokalach o dużym obłożeniu. Kucharze mogą mieć pewność, że każda porcja dania będzie równie smaczna i soczysta.
Ograniczenie marnowania żywności
Worki do vacuum pomagają w walce z marnowaniem żywności. Próżniowe pakowanie składników zapobiega utlenianiu i psuciu się produktów. W przypadku restauracji stosowanie sous-vide pozwala na lepsze zarządzanie zapasami. Także w domowych kuchniach wyrzucanie jedzenia jest bardzo dużym problemem. Wolne gotowanie w próżni, a następnie przechowywanie takich dań pomaga racjonalnie wykorzystać składniki.